Hippocampus utsikt.
Hippocampus utsikt.

Hippocampus utsikt.

Byggplatsbesök på Hippocampus.

2021.05.06

Snart är de klara, de nya studentbostäderna för AF Bostäder på Kämnärsrätten i Lund.
En blandning av studentrum och kompislägenheter i fyra hus från tre till tio våningar.
Många med fantastisk utsikt över Skåne, man kan se ända ned till Öresundsbron och Köpenhamn.

Snart är det dax…

2021.02.05

Nu närmar det sig! Inom kort står ett av våra största projekt färdigt – hotell och konferensbyggnaden Clarion Hotell SeaU på Ångfärjetomten i Helsingborg. Tillsammans med Midroc som beställare, Nordic Choice som operatör och Allbygg som entreprenör lägger vi nu den sista pusselbiten på plats i Norra Hamnen. Detta sammanfaller med en förändring i företaget. Tre av våra medarbetare har nyligen slutat och startat egen verksamhet. Vi önskar dem lycka till. På Jais arkitekter är vi igång med många intressanta projekt – universitetsbyggnader, kulturhus, skolor, bostäder, stadsutveckling och, tro det eller ej i dessa tider, nya hotell.

Jais vinner Kulturhus!

2019.04.12

Nisse publicerad i SvD.

2019.02.15

Stadskajen vinner årets stadsbyggnadspris.

2018.12.12

En gåva att få ge.

2018.11.23

I år fyller svenska Läkare Utan Gränser 25 år. De behövs dessvärre fortfarande, och därför fortsätter vi att bidra till deras livräddande arbete.

Hyres- och bostadsrätter i samma hus

2018.10.24

Hotel Öresund invigt!

2018.10.01

Ett litet leende..!

2018.01.09

Vi slår rekord i Malmö!

2017.09.14

“Malmö Living, granne med Centralstationen, är det första bostadshuset i Malmös nya kvarter – Södra Nyhamnen.” Det första i Malmös framtida skyline!

“Rekordlägenheten, en trea på 89 kvadratmeter med takterrass , ligger på våning 18. För den betalade en köpare 7 250 000 – 81 460 kronor per kvadratmeter.”

Läs artikeln på Sydsvenskan PREMIUM!

Första spadtaget!

2017.08.29

Företagsvänner 2017

2017.02.17

Vi har i år valt att bli “företagsvänner” åt Rädda Barnen och Läkare utan gränser.

Två projekt som gör skillnad.

  • Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där det behövs mest. De bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.
  • Rädda Barnen gör  en viktig insats för att barn i Sverige och över hela världen ska få en trygg barndom och en bra framtid. De agerar blixtsnabbt vid krig och katastrofer och planera långsiktigt för att skapa hållbara förändringar för barn.

 

Landskrona stadspris!

2016.12.14

Takljus i nyritad villa.

2016.06.08

Sjukhuskvarteret i Landskrona uppmärksammas

2016.04.14

Ångfärjestationen har flyttat

2016.03.24

LUX uppmärksammas

2016.03.23

Virke Kyrka + CCT!

2016.02.26

Jais deltog den 16-17 september då representanter från Lunds stift, Länsstyrelsen, Kyrkokansliet i Uppsala, församlingar, arkitektkontor, kulturarvsexperter med flera samlades för att ta lärdom av CCT, Churches Conservation Trust från England. Detta var första gången som CCT kom till Sverige.

Bland annat visades och diskuterades Virke Kyrka som Jais tagit fram idékonceptet kring!

I Virke kyrka, Kävlinge har man startat ett projekt som handlar om ett grönt totalkoncept på hela kyrkan. Önskemål finns om att Virke kyrka ska bli ett ekoteologiskt centrum.

Detta är ett unikt projekt i Sverige, kanske också i Europa, och ligger väl i linje med intentionerna som uttrycks i biskoparnas brev om klimatet. Brevet publicerades 2014 och är ett teologiskt bidrag till klimat- och hållbarhetsdiskussionen.

Vad gäller Virke kyrka har en arkitektbyrå (Jais Arkitekter) tagit fram ett idékoncept. Från stiftsnivå finns förhoppningar om att kunna bistå i projektledandet.

Arbetet innebär att allt kommer att präglas av ett miljötänk: Byggnader, teologin, kyrkogården osv. Det kan exempelvis handla om att ha en kyrkogård utan fossila bränslen och att använda sig av får i stället för gräsklippare. Eller om att transportera äldre människor till gudstjänsten från exempelvis Kävlinge med hjälp av elbilar.

Det som står först på tur är att bygga om taket och möjligen installera solceller på detsamma. Kanske kommer medvetna brudpar som vill gifta sig ekologiskt att välja Virke.

Se artikel…

Jais vill ha dig!

2016.02.17

Ångfärjan + Stordalen = SANT!

2016.01.19

God Jul

2015.12.17

Vi vinner igen!

2015.11.20

LUX vinner Svenska ljuspriset 2015

2015.09.08

Priset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen.

Årets finalister:

Lux, Lunds Universitet: bibliotek, hörsalar, utbildningslokaler, konferensrum, m.m.
Kokpunkten Actionbad i Västerås
Kristus Konungens kyrka i Göteborg
St Johannes kyrka i Stockholm

Vinnaren tillkännagavs vid prisutdelningen i samband med Ljusdagen den 8 september 2015 på Berns Salonger i Stockholm.

Läs mer om tävlingen mer om tävlingen på länken

Artikel…

 

Nominering bostadspriset 2015

2015.11.04

Sveriges Arkitekter har nominerat Bohus 5 till Bostadspriset 2015. Bostadspriset delas ut av Sveriges Arkitekter vartannat år för att belöna ett aktuellt bostadshus eller område av hög arkitektonisk klass och för att visa goda exempel. Det delas ut på Arkitekturgalan den 19 november i Stockholms stadshus.

nya planer för Campus Näckrosen!

2015.11.02

Nu finns förslag på hur Campus Näckrosen kan utformas vid Korsvägen, Götaplatsen och Renströmsparken. Fyra arkitektkontor har lämnat förslag på lösningar för de lokalbehov som Göteborgs universitet har. Visionen är att skapa en unik och kreativ mötesplats för konst, kultur och humaniora i Göteborg.

[…]

Arkitekternas förslag har tagits fram i dialog med Akademiska Hus och Göteborgs universitet. Det har gett universitetet möjligheten att tydliggöra sina lokal- och verksamhetsbehov.

– Förslagen visar att vår konstnärliga verksamhet kan samlas i en mycket spännande miljö. Det här kan också bli första steget mot en unik och kreativ mötesplats för konst, kultur och humaniora i Göteborg, säger universitetets projektledare Johan Öberg.

[…]

Om den preliminära tidplanen håller kan byggnationen starta tidigast 2019 och i så fall med en möjlig inflyttning tidigast 2021.

De byråer som haft uppdraget är Jais arkitekter, Tham & Videgård Arkitekter, Varg arkitekter och Wingårdh arkitektkontor.

Se Göteborgs Posten

Se källa

LUX nominerat till Stora Kakelpriset!

2015.11.02

Stora Kakelpriset utdelas årligen till en arkitekt eller motsvarande som svarat för utformning av byggnadsobjekt där keramiska plattor använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Allt från konstnärlig utsmyckning till hela byggnader har vunnit genom åren, enda kravet är att objektet är åtkomligt att beskåda för allmänheten.

Nominerade är:
L
UX, Jais Arkitekter
Sundbybergs Simhall, Urban Design AB
Kvarteret Uarda, Hus A, White Arkitekter

Sveriges SNYGGASTE Kontor

2015.10.01

STADSBYGGNADSPRISET 2015 till Jais

2015.09.14

Priset i klassen bostäder 2015 gick till Bohus 5.

Juryns motivering:
“Bostadshuset i kvarteret Bohus är ett bra exempel på hur man kan göra staden tätare med både byggnader och människor.Ett befintligt gårdsrum har getts nytt liv och fina bostäder har åstadkommits på en tidigare inte så välutnyttjad yta. Arkitekturen är modern med enkla uttryck och väcker intresse i sitt sammanhang vid en av stadens knutpunkter…

LUX vidare till final i Svenska ljuspriset

29.06.2015

Priset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen.

Årets finalister:

* Lux, Lunds Universitet: bibliotek, hörsalar, utbildningslokaler, konferensrum, m.m.
* Kokpunkten Actionbad i Västerås
* Kristus Konungens kyrka i Göteborg
* St Johannes kyrka i Stockholm

Vinnaren tillkännages vid prisutdelningen i samband med Ljusdagen den 8 september 2015 på Berns Salonger i Stockholm.

Läs mer om tävlingen mer om tävlingen på länken:
Artikel…

Vi är utvalda!

2015.06.05

Akademiska hus region Väst har bjudit in till parallella uppdrag för utveckling av Campus Näckrosen vid Renströmsparken i Göteborg.

Byråerna som fått uppdraget är Jais arkitekter, Tham & Videgård arkitekter, Varg arkitekter och Wingårdhs.

Ett parallellt skissuppdrag att utreda förutsättningarna för en inplacering av det nya universitetsbiblioteket och den Konstnärliga fakulteten genom om- och tillbyggnader av det nuvarande Universitetsbiblioteket, Gamla Hovrätten och Artisten.

Läs artikeln från Göteborgs-Posten:
Artikel…

Tummen upp!

2015.03.12

Klart att bygga på Ångfärjetomten.

Mark- och miljööverdomstolen beviljar inte prövningstillstånd. Därmed står detaljplanen för kongress, hotell och bostäder på Ångfärjetomten fast. Klicka nedan för att läsa mer på HD.se

Se källa

Markanvisningstävling Oceanhamnen.

2015.03.03

Jais Arkitekter har tillsammans med Arkitektlaget utformat förslaget åt Serneke Projektstyrning AB som erhållit tilldelning vid markanvisningstävlingen för Oceanhamnen i Helsingborg.

Annonskampanj av Lunds kommun

2015.01.15

GOD FORTSÄTTNING…

2015.01.07

jais börjar det nya året med vinst i Burlöv.

“Redovisat förslag har en bra helhets- lösning både vad gäller plandisposition samt hus och lägenheters utformning. Förslaget ger ett positivt inslag i stadsbilden och ger området en bra identitet”…

GOD JUL

2014.12.19

Jais vinner även Lunds stadbyggnadspris 2014!

2014.12.19

Efter att i September mottagit Malmös stadsbyggnadspris så kan vi nu stoltsera med att LUX har fått Lunds motsvarighet.

Lux på Helgonavägen 3 inrymmer bland annat Centrum för teologi och religionsvetenskap, Institutionen för kulturvetenskaper, Institutionen för arkeologi och antikens historia, Historiska institutionen samt Filosofiska institutionen.

Utöver nybygget på cirka 7 000 kvadratmeter ingår två gamla byggnader, Zoologen och Zoofysiologen från 1917 respektive 1962, och de har helt förnyats.

Arbetena inleddes våren 2012 och anläggningen togs i bruk i höstas.

3 000 studenter och 400 anställda har sin vardag här och det finns 550 studieplatser.

Se Sydsvenskan

Se Skånska Dagbladet

jais i senaste numret av ARKITEKTUR

2014.11.25

Vårt Bohus 5 i Malmö är med i ett reportage om bostäder i senaste numret av tidsskriften ARKITEKTUR.

“arkitektonisk kvalitet till ett bra pris”

Jais vinner igen!

2014.10.07

Mobilia stadskvarter tilldelas Malmö stads stadsbyggnadspris år 2014 i verksamhets-klassen! Senast 2012 vann Jais arkitekter stadsbyggnadpriset i Malmö, då i bostadsklassen, för projektet Hammars Park.

– Ett viktigt erkännande som bekräftar att våra projekt spelar en större roll än objekten själva. Vi utgår alltid från en större helhet där sammanhanget och relationer till omgivningen får påverka utformningen. Tillsammans bildar nytt och gammalt den komplexa väv som ger attraktiva stadsrum. Vi strävar alltid att i varje uppdrag stödja en överordnad idé om stadsbyggnad.

Jais arkitekter har arbetat med Mobilia sedan 2007. Sedan 2010 är projektet är ett samarbete med Fojab arkitekter. Markgestaltning är gjord av Sydväst arkitektur och landskap.

Läs mer om priset på Malmö Stads hemsida: Se Stadsbyggnadspriset

Nytt uppdrag för Svenska Kyrkan

2014.10.07

Jais genomför kulturhistoriska karaktäriseringar för kyrkorna i Rönnebergs kontrakt.

Jais kommer 2014-2015 att inventera kyrkorna i Rönnebergs kontrakt och beskriva deras kulturvärden. Undersökningarna sammanställs till publika rapporter.

Jönsaplan, Landskrona

2014.07.03

Jais arkitekter koras som vinnare i parallellskiss för projekt i Landskronas historiska stadsmiljö.

Centralt placerat i Landskronas historiska stadsmiljö finns en fastighet som är tänkt att bebyggas med bostäder, hotell och lokaler för café och annan publik

Bostadshusen på Mobilia närmar sig inflyttning

2014.06.11

Mobilia, ett av Malmö äldsta köpcentra, har byggts om och blivit en ny och spännande stadsdel.</b> Tunga tegelhus från förra sekelskiftet, en gång byggda för textilindustri, har vaskats fram under lager av korrugerad plåt och kontrasterar nu mot nya byggnader i stål, glas, tegel och trä. Det som för några år sedan var två enplansbyggnader omgivna av stora parkeringsplatser är nu en levande stadsdel med verksamheter av olika slag. Här finns affärer, restauranger, service, kultur och föreningslokaler, och mitt i allt två höghus med bostäder och utsikt över hela Öresund. Det är FOJAB + JAIS arkitekter i samarbete som har ansvarat för om- och tillbyggnaden av Mobilia, och omvandlingen från köpcentrum till ett stadskvarter.